Matematik

En række let tilgængelige forløb, hvor eleverne arbejder eksperimenterende med micro:bit i matematikundervisningen på mellemtrinnet.
De fleste forløb kan gennemføres inden for ca. 2 lektioner, og de kræver ikke ekstraudstyr.

Hele menupunktet er revideret i oktober 2019.
Det betyder at oprindelige forløb er justeret og opdateret, og der er tilføjet helt nye forløb.
Alle matematiklærere på mellemtrinnet må kunne hente inspiration her.

Links til forløbene

Variabler og beregninger
Talvariaber bruges til at opbevare talværdier, der bl.a. kan benyttes i beregninger.
Forløbet demonstrerer, hvordan man arbejder med disse helt grundlæggende ting på micro:bitten.

Tællere og betingelser
Tællere er vigtige. De bruges i rigtig mange sammenhænge. Derfor er det vigtigt, at man kender nogle grundregler ift. at arbejde med dem.
Der laves en tæller, der kan styre lysstyrken i micro:bittens display.
I forløbet kommer vi desuden omkring betingelser, der også er en afgørende vigtig struktur i programmering.

Byg en regnemaskine
Prøv at lave en regnemaskine med micro:bitten og vurdér, hvor godt den fungerer.

Radiofunktionen i matematikken
Micro:bittens radiofunktion kan også bruges i matematiktimerne.
Her ser vi på, hvordan den kan udnyttes til fælles optællinger i klassen.

Tilfældighed
Tilfældighedsfunktionen er en både populær og vigtig funktion, der selvfølgelig kan benyttes i matematikundervisningen.
I dette forløb introduceres tilfældighed og spil, hvor vi også prøver at lave en falsk mønt!

Tilfældighed med resultatopsamling
Eleverne skal undersøge, hvordan micro:bitten kan gennemføre mange kast med en mønt og laver optælling på resultatet.

Det går lynhurtigt
Eleverne måler på, hvor hurtigt micro:bitten gennemløber løkker med forskellige matematikfunktioner.
Bagefter prøver de eksempler på, hvordan den store fart kan udnyttes i matematikken (f.eks. i arbejdet med tilfældighedsforsøg).
Et materiale på DR's Ultra:bit website.

Micro:bitten som tabel- og gangetræner
Nogle idéer til, hvordan micro:bitten kan bruges til disse formål.

Vaterpas og vinkelmåler
Eleverne eksperimenterer med micro:bittens accelerometerfunktion for at afklare, om micro:bitten kan fungere som vaterpas og vinkelmåler.
Et materiale på DR's Ultra:bit website.

Tæl med ZIP Halo neopixelringen (Nyt november '19)
Eleverne eksperimenterer med tællerløkker og talfølger for at skabe flotte lysmønstre med ZIP Halo neopixelringen.
Frem til jul med en "Julespecial" på de sidste sider i materialet. 😉

Advarselslys - se mig!
Her eksperimenterer eleverne med at tiltrække opmærksomhed ved at lave forskellige lysmønstre på micro:bitten og evt. på en Zip Halo neopixel ring, hvis skolen råder over dette.
I eksperimenterne arbejder eleverne med tællerløkker for at skabe effekterne, og de skal have godt styr på micro:bit lysdiodernes koordinater i displayet. Anvendt matematik.