Nezha og micro:bitten

Nezha breakout boardet giver micro:bitten adgang til en række sensorer og aktuatorer (motorer, servomotorer, lysdioer) i Elecfreaks PlanetX serie.
PlanetX seriens materialer er konstrueret, så de er nemme at bygge sammen med lego eller lego kompatible byggeelementer.

Dermed har Elecfreaks skabt materialer, der giver brugerne nem adgang til at eksperimentere med mekanik og digital måling og styring.

Under dette menupunkt placeres forskellige materialer, der kan inspirere arbejdet med Nezha boardet, micro:bitten og lego kompatible byggeelementer.

Intro til Nezha Inventor's kit
Nezha Inventor's kit for micro:bit giver brugerne nem adgang til at lave en masse eksperimenter med mekanik og digital måling og styring.
Sættet indeholder et Nezha board, der skaber forbindelse mellem micro:bit og sættets indhold af sensorer og aktuatorer (motorer, servo og lysdioder).
Desuden indeholder sættet et større antal lego kompatible byggeelementer.
Elecfreaks folkene har udarbejdet 37 såkaldte cases til understøttelse af sættet. De 37 cases er fint dokumenteret med tegninger, videovejledninger og program eksempler.
Jeg har valgt at lave denne lille "kom godt i gang" intro for at tilbyde en dansksproget introduktion til materialet, som jeg mener fortjener opmærksomhed fra både skoler og private brugere af micro:bit.

Intro til Nezha boardet
Korte vejledninger med små programeksempler til Nezha boardet, motor, 360 graders servomotor, tracking sensor og afstandssensor.
Tracking sensoren bruges normalt til at få en buggy til at følge en sort linje, men her demonstreres det, at den kan bruges til meget andet.
De pågældende komponenter er valgt til denne introduktion, fordi de er valgt som en form for Nezha "startpakke" på Østerhåbskolen.
Vejledningen indeholder forslag til små konstruktioner med byggeelementer fra "Lego Mindstorms sæt nr. 9797".

Matematik i servomotoren
En 360 grader servomotor er en motor, der meget præcist kan dreje rundt til vinkler i området 0 - 360 grader.
Der gemmer sig faktisk en masse matematik i sådan en motor.
I dette materiale kan I finde nogle forslag til forsøg med motoren.
I materialet benyttes micro:bit, et Nezha board til styring, en servomotor og lego byggeelementer.

Start med buggy
Byg en buggy.
Buggyen programmeres til at gennemkøre forskellige ruter.
Derefter er der forskellige forslag til, hvordan man kan arbejde videre. Man kan f.eks. lave en fjernstyring til buggyen med en ekstra micro:bit.
Vejledningen indeholder forslag til konstruktion med byggeelementer fra enten "Lego Mindstorms sæt nr. 9797" eller "Nezha Inventor's Kit".

Buggy med servo (Nyt september 2022)
Nogle idéer til, hvordan man kan udstyre buggyen med en servomotor og lave nogle værktøjer, der håndteres med den fjernstyring, der også fjernstyrer selve buggyen.
Vejledningen indeholder forslag til konstruktion med byggeelementer fra "Lego Mindstorms sæt nr. 9797".

Sæt sensorer på din buggy
Vi arbejder videre med buggyen.
Først udstyres buggyen med en track sensor, så den kan følge en linje.
Derefter udstyres den også med en afstandssensor, der åbner for, at der på enkel vis kan laves mange spændende eksperimenter.
Til sidst udstyres buggyen også med en servomotor, der giver mulighed for at arbejde med forskellige håndteringsværktøjer.

Forsøg med remskiver
I dette forløb kan man først lære noget om, hvordan remskiver blev brugt i værksteder i gamle dage.
Derefter laves en "prøvebænk", der giver mulighed for at eksperimentere med remskiver.
Ved at bruge forskellige remskiver eksperimenteres med at sætte rotationshastigheden op og ned.
Der laves en "gearkasse", som forvandles til en maskinhammer, der kan trækkes af en elmotor og en micro:bit.

For sjov robotter
Hvis eleverne skal udtænke og konstruere en "for sjov robot", udfordres deres kreativitet og deres rumlige og teknologiske tænkning.
Derfor kan det give mening at arbejde med "for sjov robotter" i fagene.
I dette forløb vises to eksempler på "for sjov robotter": "Den sociale robot" og "Den digitale sprællemand".
Materialet kan bruges, hvis nogle elever savner inspiration til at bygge en robot.
Vejledningen indeholder forslag til konstruktion med bygge elementer fra "Lego Minstorms sæt nr. 9797".

Mønstergenkendelse med Smart AI Lens (Nyt april 2022)
Med Smart AI Lens får man adgang til at eksperimentere med mønstergenkendelse, farvegenkendelse og ansigtsgenkendelse.
Arbejdet med materialet giver indblik i de muligheder og udfordringer, der ligger i denne form for kunstig intelligens. Og så kan det give afsæt for en debat om etikken ift. brug af ansigtsgenkendelse.

Gearkasse og kran (Nyt maj 2022)
Videoen viser, hvordan man kan lave en gearkasse af Nezha-sættet, og hvordan man kan måle omdrejningstallet med en sensor.
Til sidst ombygges konstruktionen til en kran, der kan illustrere fænomenet drejningsmoment.
Konstruktionen er bygget med dele fra "Nezha Inventor's Kit"
Link til videovejledningen

En selvkørende bil (Nyt april 2022)
Gunnar Lund har lavet en videovejledning, der viser, hvordan man kan lave en servostyret bil, der "oplæres" til at gennemkøre en bestemt rute. Når ruten er indlært, kan den gennemkøres, så tit man ønsker det.
Bilen er bygget med dele fra "Nezha Inventor's Kit"
Link til videovejledningen

Robotter med Nezha og Micro:bit (Nyt april 2022)
Videoen viser, hvordan man kan bygge forskellige, primitive robotter med Nezha Inventor´s kit for micro:bit. Robotterne kan lære nogle bevægelser, som de senere kan gentage ud fra data, der gemmes i Micro:bitten. Ud over Nezha-sættet skal man bruge en Micro:bit - helst version 2, samt en ekstra servomotor.
Vejledningen må siges at være "for trænede brugere", men den kan sikkert inspirere elever, der ønsker at beskæftige sig med robotter.
Robotterne er bygget med dele fra "Nezha Inventor's Kit"